петък, 18 март 2011 г.

Баркодовете в ежедневието


До скоро приемахме баркодовете, като символ ползван само при маркиране на продажба. Тънките и дебелите чертички върху някой продукт са подредени така, че при сканиране компютъра да "разчита" тяхното значение и за разлика от човека, за който баркодовете не изглеждат много различни, машината разбира уникалното му значение. В зависимост от реда и комбинацията по която са подредени, лентичките представляват една дигитална азбука.

С развитието на технологиите, от близо 1 година можем да видим баркодове на много различни места. Един от основните типове е прикаченият като основна снимка. Това е баркод, който при сканиране с камерата на телефон или таблет(и съответната програма) може да ви даде информация, достъп до теглене на апликация и дори прехвърляне към уеб страница.
Тази иновация води до революционни инновации, като например визитки с код, който обесмисля или поне намалява нуждата от споделянето на фирмения сайт. От друга страна колкото повече хора започнат да използват смартфони, толкова повече тази технология ще се развие и някой ден сигурно дори можем да използваме подобни кодове изпечатани на ръката ни вместо лична карта. Ако все пак последното ми изречение ви се струва прекалено фантастично, замислете се само за Жул Верн и неговите истории за подводници и как те също са били само "плод на неговото въображение", както и дали сте си представяли, колко бързо ще се развият технологиите само във вашият живот, та вече да имаме 3D технологии и touch screen.

Няма коментари:

Публикуване на коментар